23948sdkhjf

Illegal handel må stoppes med lavere afgifter

Især de danske vin- og chokoladeafgifter er steget voldsomt de senere år. Det giver ikke kun grobund for øget grænsehandel men også for handel med illegalt indførte varer.
I Danmark eksisterer der et betydeligt salg af illegalt indførte nydelsesmidler, hvor varerne indføres i Danmark, uden at der afregnes dansk moms og afgifter af varerne. En ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv, afslører, at hver 6. dansker, svarende til 17 procent, har kendskab til steder, der sælger illegalt indførte øl, sodavand, vin, spiritus, alkoholsodavand, cigaretter, slik eller chokolade. Dermed er niveauet stort set det samme som i 2011, hvor 19 procent af danskerne i en tilsvarende måling angav, at de havde kendskab til steder med illegal handel.

Det mest effektive redskab til at reducere illegal handel er at gribe fat om nældens rod og sænke afgifterne, så afgiftsniveauet i Danmark ikke adskiller sig væsentligt fra vore nabolande. Dermed vil incitamentet til illegal handel blive udvandet.

2 skridt tilbage og 1 skridt frem
Det var et skridt i den rigtige retning, da et bredt udsnit i Folketinget reducerede ølafgiften med 15 procent i 2013 og afskaffede sodavandsafgiften fra 1. januar 2014. Trods det er afgiftsniveauet på en række af de varegrupper, der driver den illegale handel, fortsat særdeles højt. Reduktionen af ølafgiften skal således ses i lyset af, at ølafgiften fra 2011-2013 steg med næsten 30 procent. Der-med er ølafgiften - trods reduktionen på 15 procent i 2013 - fortsat cirka 10 procent højere end i 2009.

Desuden er vinafgiften steget med hele 79 procent og chokoladeafgiften med 73 procent siden 2009. Det er endvidere allerede besluttet, at vinafgiften skal indekseres. Det vil sige stige med et aftalt beløb i 2015 og 2018.

Ingen afgift på slik i Tyskland og Sverige
Samlet set er afgifterne reelt steget på mange varetyper de senere år, og der er fortsat markante afgiftsforskelle på en række varer i forhold til Tyskland. Standardmomsen er således på 19 procent i Tyskland, mens der er en reduceret momssats på blandt andet en række fødevarer på kun 7 procent.

Den danske ølafgift, inklusiv moms, er således cirka fire gange højere end den tyske. Mens den danske spiritusafgift, inklusiv moms, er 62 procent højere end den tyske. Desuden er der hverken afgift på vin, chokolade eller slik i Tyskland. I Sverige er der heller ikke afgift på slik og chokolade, og man skal desuden kun betale den reducerede fødevaremomssats på 12 procent for slik og chokolade.

Kontrol er godt - men lavere afgifter er bedre
Grundlæggende er der to løsningsmuligheder i forhold til at reducere den illegale handel. Det mest effektive er at gribe fat om nældens rod og sænke afgifterne på en række varer, så Danmarks afgiftsniveau ikke adskiller sig væsentligt fra vore nabolandes. Dermed udvandes incitamentet til at handle illegale varer. Hvis ikke regeringen er parat til at fjerne årsagen til problemet, er det helt essentielt at gennemføre en mere effektiv og konstant kontrolindsats for at fortrænge den illegale handel. Ligesom informationskampagner, i stil med Skatteministeriets ”Fair Play-kampagner”, der oplyser borgerne om problemerne med og konsekvenserne af illegal import og videresalg uden om det danske moms- og afgiftssystem kan være et supplement til at dæmme op for problemets omfang.

Af markedschef Lotte Engbæk Larsen og politisk konsulent Marie Louise Thorstensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094